Elke zondag geven we je een naaitips. Deze naaitips hebben te maken met verschillende stoffen, fournituren of technieken die gebruikt worden tijdens het maken van kinderkleding.
Deze week staat de tricot stof centraal!
Tricot staat bekend als rekkende katoenen t-shirt stof. Deze stof is ideaal om baby- of kinder kleding mee te maken. De term tricot komt van het Franse woord ‘tricoter’ wat breien betekent. Eigenlijk is tricot zelfs de algemene benaming voor gebreide stoffen. Jersey is de Engelse term voor tricot.
Dat tricot gebreid is maakt dat de stof rekbaar is.
Door die rekbaarheid is tricot heel geliefd. Het zit lekker, voelt zacht aan en makkelijk wasbaar.
Sinds de komst van de tricots/jerseys waarin ook een paar procent elastische garens verwerkt zijn zoals lycra of het goedkopere elastan, word de stof steeds meer gebruikt. De elastische garens in tricot zorgen ervoor dat de stof niet snel lubbert, ze maken de stof vormvaster en geven wat meer body.
Bekende tricots
– Puur katoenen tricot. Fijn voor onder meer T-shirts.
– Katoenen tricot met elastan. Deze draagt – net als bovenstaande tricot – koel en neemt goed vocht op. En deze blijft bovendien door het elastan goed in vorm. Dit type uni tricot is in oneindig veel kleuren te koop aan de meter.
– Viscose tricot: ook viscosegarens zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Daardoor draagt ook viscosetricot zomers koel.
– Het verschil tussen een viscose of katoenen tricot met elastan: viscosetricot heeft van zichzelf een mooie glans en valt soepeler dan de katoenen versie. De viscose kwaliteit is daardoor veel toegepast voor sluike vesten, jurken en tops. Puur katoenen tricot of tricot van katoen met elastan heeft een sportievere, matte uitstraling en is vaak ook wat dikker.
– Ook comfortabel en koel in de zomer: tricots met linnen erdoor. Die hebben vaak een wat onregelmatiger oppervlak.
Er zijn ook steeds meer bijzondere tricots te koop. Zoals rekbare imitatieleer-jerseys die bijna op echt leer lijken. Deze zijn vaak gemaakt van polyester met een ‘coating’; het leerachtige laagje.
Omdat tricot erg rekbaar is maakt dit het soms lastig te verwerken. Daarom geven we hier een aantal TIPS om je te helpen bij het naaien met tricot stof:
– Gebruik een stretchsteek of een lichte zigzagsteek. Hierdoor blijft de naad rekbaar en breekt deze niet.
– Gebruik Soluvlies om omkrullende zomen of naden tegen te gaan. Soluvlies lost is een soort van Vlieseline welke oplost in de was. In plaats van Soluvlies kan je ook plakband gebruiken.
– Werk met een jerseynaald. Deze naald heeft een bolle punt waardoor er geen laddertjes in de stof ontstaan. Gewonen naalden kunnen gaatjes achterlaten in de stof.
– Trek tijdens het naaien niet aan de stof, maar laat de machine het werk doen. Anders heb je kans dat de naden gaan lubberen.
– Gebruik naadband bij de schouder en hals randen om uitlubberen te voorkomen.
– Voor het behoud van de stof, was en strijk je tricot kledingstuk binnenste buiten.