We geven je een aantal basis naaitips zodat je als beginnend naaister wat opstart tips hebt.
Stap 1: Zorg voor het juiste materiaal
De basis benodigdheden om te naaien: Scherpe scharen (met name je stofschaar!), rechte spelden en een strijkijzer. We raden je ook aan om te beginnen met katoenen stof, werken met jersey of andere soepele stoffen maakt van een simpel patroon toch een ingewikkeld project.
Stap 2: Ken je naaimachine
Naaien is ook een stuk fijner wanneer je precies weet hoe je naaimachine werkt. Voordat je je leuke zomerjurk of mouwloze blouse gaat naaien is het belangrijk dat je je naaimachine helemaal snapt. Op internet zijn veel filmpjes en artikelen te vinden die je precies laten zien hoe een naaimachine in elkaar zit.
Stap 3: Test je instellingen van je naaimachine
Dit is een gewoonte die je jezelf moet aanleren. Probeer eerst op een klein stukje stof uit of de instellingen van je naaimachine goed staan. Wanneer je een patroon op de stof legt en uitknipt, houd je altijd wat restjes over. Deze restjes zijn ideaal om je steken van je naaimachine mee te testen of de instellingen van je lock machine. Vooral bij soepele of rek stof is het handig om voor je begint te zien, wat er gebeurt met de stof als je een naadje maakt. Doe je dit vooraf, dan kan het je veel uithaalwerk schelen!
Stap 4: Leer recht te naaien
Heb je nog weinig ervaring achter de naaimachine? Maak dan eerst een testlapje met daarop een aantal circkels en lijnen die je precies moet volgen. De cirkels zijn altijd een uitdaging! Heb je nog nooit een lijn met een hoek erin gemaakt? Oefen daar dan ook in! Naai volgens de lijn tot aan het einde. Zorg dat je naald in de stof zit en doe het voetje omhoog. Vervolgens kun je de stof draaien, het voetje terug plaatsen en verder naaien!
Stap 5: Afwerking van naden
Ook al ziet niemand de afwerking van je naden, en lijkt het misschien wat minder belangrijk, het goed afwerken van je naad zorgt er voor dat het uiteindelijk niet gaat rafelen, of dat de naad zelfs uit elkaar valt. De keuze van afwerking ligt vooral ook in de keuze voor je stof. De makkelijkste manier is om met een zigzag steek de naad af te werken. Het allermooiste is natuurlijk om met een lock machine de naad af te werken. Heb je iemand bij wie je dit zou kunnen doen?
Zo, nu kun je lekker aan de slag!
Heb jij ook nog naaitips?
Of dingen waar je tegen aanliep die ook het melden waard zijn? Laat het ons weten!
Karla van Duijvenvoorde zegt
Een tip voor je stofschaar, knip er nooit papier mee zoals bv je patroon uitknippen
Sofie Apers zegt
Beste,
Ik zou het lijstje graag aanvullen! Ik heb namelijk al veel problemen gehad met de naald, zorg er dus altijd voor dat je naald is aangepast aan de stof, zo vermijd je onregelmatige steken, lussen, en andere problemen waarvan je niet meteen de oorzaak terug vindt.
Groetjes, Sofie
aldine heynis zegt
Mijn tip is om een stofje van te voren te wassen, voor eventuele krimp achteraf te voorkomen, het verminderd teleurstellingen.
miranda zegt
ik heb nog leren omgaan met een naaimachine van mijn vader hij is een oud schoenmaker. die heeft me rechte lijntjes leren naaien op lijntjes papier en bochtjes getekend op papier zonder draad en lukte dat goed mocht ik met stof aan de gang en draad en toen ook meteen geleerd hoe je de machine instelt. ik maakte als kind zijnde altijd met de hand kleertjes voor mijn barbie’s nu jaren later maak ik al een dikke 10 jaar kleding voor mezelf en mijn man. ik koop nog maar zelde kleding ik ga nu op stap voor de leukste stofjes en frutseltjes
yvonne zegt
Ben ook weer begonnen Het is leuk iets te maken wat een ander niet heeft En het scheelt in de portmonnee
Mimi zegt
Ik krijg een naaimachine cadeau terwijl ik met mijn 34 jaar nog nooit zo’n ding heb aangeraakt….Help!!!!!
Finy zegt
Niet helemaal voor beginners……… maar om een mooi binnenkantje te krijgen kan je eerst de beide zijden aan de buitenkant dichtnaaien vlak langs de stof. Dan omdraaien en aan de binnenkant weer de beide zijden (die al dicht zijn )naaien. Dan krijg je aan de binnenkant een soort van zoom zonder dat je die dan af hoeft te werken. Eerst op een lapje proberen!
Kate zegt
Ik heb een vraag en kan het nergens vinden. Als je je patroon over neemt op de stof, moet dat dan op de buiten of op de binnenkant van de stof?
Gaby zegt
ik naai al 50 jaar en leg altijd de goede kant van de stof naar de binnenkant de minder mooie kant ligt dan boven,
daar leg ik het patroon op.Bij de meeste stoffen zit de mooie of goede kant van de stof aan de buitenkant zodat je de stof
eerst andersom moet vouwen voor het knippen.Veel succes.
sara zegt
Probeer zoveel mogelijk binnenste buiten aan elkaar te naaien. Zo zie je schoonheidsfoutjes het minst.
Een voorbeeld. Je wilt een riem of cord maken. Knip je stof. Leg deze met de buitenkant op elkaar en naai dit dan.Zorg dat je in het midden 5 cm open laat staan. Vouw je stof naar binnen en met de achterzijde van een potlood kun je de stof aan de boven en onderkant naar boven duwen. Nu heb je riem of cord met de goede stof aan buitenkant en hoef je alleen nog de 5 cm te naaien.
Beginners tips:
– Gooi nooit je hele voet op het pendaal. Maar met de bal van je voet (dus alleen je tenen) aan de onderkant van je pendaal duw je hem. Zo heb je minder kracht en stik je langzaam.
– Je garen in je naald stoppen maar lukt niet goed. Gebruik een stukje wit papier en doe dit achter je naald. Als je nu je garen in je het oog van je naald stopt gaat het een stuk makkelijker om hem in te krijgen.
– Gebruik je voetje als maat om te stikken. Kijk goed in het midden of hij recht blijft.
Er zijn tegenwoordig ook magnetische naad gids. Google er maar een op. Het zorgt dat je recht blijft naaien.
Een magnetische zoomgids die zich vasthecht aan de stikplaat en hulp bij het naaien van nauwkeurige naden bv. 1.5cm. Kost een paar euro.
Bauwens Francine zegt
Beste,ik ben een beginner met de naaimachine!Om wat te oefenen wil ik een slaapkleedje,dat vooraan over de ganse lengte dicht gaat met knopen,gedeeltelijk dicht stikken.Moet ik op de mooie kant stikken dus rechter kant van de stof,of mijn slaapkleedje binnenstebuiten draaien en daar stikken.Wat is hier het beste en het mooist?
Hartelijk dank,bauwens francine